Way Down East: Hiljaisen melodraaman ikiaikainen vetovoima!

blog 2024-11-18 0Browse 0
 Way Down East: Hiljaisen melodraaman ikiaikainen vetovoima!

Vuonna 1927 ensi-iltansa saanut Way Down East on klassikko elokuvanhistoriassa, jonka ohjasi maankuulu D.W. Griffith. Elokuva kertookin tarinan nuoresta Anna-tytöstä (näyttelijä Janet Gaynor) ja hänen kohtalonsa kuohuessa New Englandin pikkukaupungissa ja sen tiukkojen moraalikäsitysten keskellä.

Way Down East on omintakeinen yhdistelmä melodraamaa ja romanttista draamaa, jossa Griffithin maisterillinen kameratyö ja Gaynorin herkässä tulkinnassaan tuntuva roolisuoritus ovat yhtä lailla keskiössä. Elokuva on kuvattu mustavalkoisena ja sen juoni kietoutuu vahvasti 1900-luvun alun yhteiskunnallisiin normeihin, jotka määrittelivät naisen asemaa ja moraalia.

Juonen kulku: rakkauden tuuli ja myrskyn silmään

Anna on nuori ja yksinäinen nainen, joka muuttaa New Yorkin kaupunkimaisemasta pieneen New Englandin kylään. Hän tapaa siellä varakkaan ja komean Lemuel-mieshen (näyttelijä Lars Hanson). Lemuel on aluksi hurmaantunut Annasta ja lupaa hänelle rakkautta, mutta pian paljastuu, että hän on jo naimisissa.

Raskaus tuo Ancalle uusia vaikeuksia ja hän joutuu kohtaamaan kylän asukkaiden tuomitsevan katseen ja huhujen myrskyn. Lemuel hylkää Annaksi raskaaksi tulleen, ja hän jää yksin selviytymään pahasta tilanteesta.

Elokuvassa nähdään myös muita merkittäviä hahmoja, kuten kyläläisten hyvääsydäminen ja avulias naapuri, Elsie (näyttelijä Ethel Wales), sekä Annaksi rakastuneen nuoren miehen, Davidin (näyttelijä Byron Kerrigan), rooli.

Way Down East:n kliimaksi saavutetaan dramaattisella kohtaa, jolloin Anna joutuu pakoon jäätyneelle järvelle ja taistelee henkiinsä pääsemiseksi kuolemaa vastaan. Kohtaus on ikoninen esimerkki Griffithin taituroimmasta elokuvan kerronnassa: hänen visuaalisena osaamisen näkökulmista, kameran kulmia ja valoa ohjaten hän luo täydellistä jännityksen ja pelon tunnelmaa.

Teematiikka: yhteiskunnan paineet ja naisen asema

Way Down East:n keskeisena teemana on yhteiskunnan moraalinen tiukka ote ja sen vaikutus naisten elämään. Elokuvassa kuvataan, miten rajoittavat sosiaaliset normitiedot voivat johtaa naisen syrjintään ja häpeän kokemuksiin.

Griffithin vahva visuaalinen kieli korostaa Annaksi vaikeuksia: hän on usein yksin kuvan keskellä, rajoitettu seinäin tai ikkunoiden taakse. Tämä kuvastaa hänen eristyneisyyttä ja yhteiskunnan kieltämistä häneltä.

Elokuvassa on myös rakkausteema vahvasti läsnä: Annaksi rakastuminen Davidiin tuo hänelle toivoa ja uutta alkua.

Tuotanto ja musiikki:

Way Down East:n tuotannossa käytettiin ajan edistyksellisimpiä tekniikoita, kuten laajoja ulkokohtauksia ja monimutkaisia kameraliikkeitä. Griffithin visionäärisen ohjauksen ansiosta elokuva on edelleen visuaalisesti vaikuttava.

Elokuvan musiikki sävellettiin Carl Davisin toimesta vasta vuonna 1987, mutta se sopii täydellisesti melodraaman tunnelmaan.

Yhteenveto:

Way Down East:n historia ja merkitys ovat kiistattomat: se on ikoneja varhaisesta Hollywood-elokuvasta. Vaikka juoni voi tuntua nykykatsojalle hieman melodramaattiselta, elokuvan vahva visuaalinen tyyli ja Gaynorin herkässä tulkinnassaan tuntuva roolisuoritus tekevät siitä edelleen katsojakokemuksen, joka pysyy mieleen.

Taulukko: Way Down East:n merkittävistä hahmoista:

Hahmo Näyttelijä Kuvaus
Anna Moore Janet Gaynor Nuori ja yksinäinen nainen, joka joutuu kohtaamaan rakkauden ja hylkäämisen tuskaa
Lemuel Hopkins Lars Hanson Varakas ja komea mies, joka lupaa Annalle rakkautta mutta pettää häntä
David Bartlett Byron Kerrigan Nuori mies, joka rakastuu Annaan
Elsie Ethel Wales Kylän hyvääsydäminen ja avulias naapuri

Way Down East - elo kuvaa sekä naisen vahvuutta että yhteiskunnan rajoitteita:*

Elokuva herättää pohtimaan naisen asemaa ja oikeuksia menneisyydessä ja myös nykyhetkessä.

TAGS